Pokud máme na záhonu ještě přezimující zeleninu, tak ji dle potřeby průběžně sklízíme, jako je hlávková, růžičková a kadeřavá kapusta, pórek, špenát, topinambury, polníček a jiné podle našich klimatických podmínek (mrkev, pastinák...). Kontrolujeme uskladněné ovoce a zeleninu. Rychlíme čekankové puky a můžeme si nakličovat vhodná semena (řeřicha obiloviny, luštěniny, vojtěšku...).
Připravujeme si pařeniště. Kdo chce přirychlit zeleninu v pařeništi teplem z hnoje, tak ho již nyní zakládá, pokud již má připravenou přísadu salátu nebo kedluben a nebo ho chce využít k jinému účelu (přímý výsev ředkviček...).
V únoru už můžeme začít předkličovat rané brambory. Pokud je půda již obdělávatelná, tak můžeme vysévat mrkev, petržel, polníček, pór, cibule, černý kořen, ale i hrách nebo salát. Ve vytápěném skleníku vyséváme pro vypěstování si vlastní přísady dle potřeby celer bulvový a řapíkatý, papriku, salát, kedlubny, ranou kapustu, zelí, květák, okurky salátovky a jinou zeleninu, kterou budeme chtít rychlit, případně vysazovat přímo do volné půdy. Možnosti jsou zde veliké jak obohatit sortiment zeleniny s co nejranější sklizní, ale vše je podmíněno našimi podmínkami, zimním počasím v daném roce, ale hlavně také naší touhou a dovedností. Vysévat musíme pouze vhodné odrůdy pro dané období. Každý si musí sám zhodnotit kdy bude co vysévat. Zda bude topit a nebo bude pěstovat zeleninu přirozenějším a tím i ekologičtějším způsobem a počká až na příznivější jarní teploty.
Také je potřeba vysévat okrasné květiny a bylinky, které pomaleji rostou a pokud chceme, aby nám brzo kvetly (petúnie, celosie, bazalka, pažitka, ... ).
Plno jarní energie na těle, na duši a na zahrádce přeje
Jirka Pospíšilík