

První prázdninový měsíc, který je před námi je pro zahradníky obdobím sklizně zeleniny a ovoce. Míra práce je odvislá na počasí v červnu a na intenzitě obdělávání a vysazování a setí nové zeleniny.
Ovocná zahrada
Pokračujeme a nebo začínáme se sklizni angreštu, rybízu, malin, třešní, višní, meruněk, jablek, hrušek, broskví a jahod...
Půdu okolo stromků nebo v pásech řady plečkujeme, okopáváme a zbavujeme plevelů, případně pokrýváme mulčem (drcená kůra nebo tráva...) pokud plochu okolo stromků nemáme zatravněnu. Za sucha zavlažujeme ovocné dřeviny, především ty zasazené na jaře. Připravujeme záhony pro výsadbu jahodníku. Máme-li dobře vyvinuté a zakořeněné sazenice jahodníku zakládáme novou výsadbu.
- ochrana rostlin
Jakmile začnou třešně žloutnout, vyvěsíme do korun žluté lepové desky na vrtuli třešňovou. Proti pozdní červivost jablek a hrušek, kterou od července působí housenky obaleče jablečného můžeme použít několik postupů. Koncem června až počátkem července upevníme na kmeny asi 0,5 m nad zemí pásy z vlnité lepenky. V nich se ukryjí housenky, které vylezly z napadených plodů. Počátkem zimy pásy sejmeme a spálíme. V biologické ochraně můžeme použít postřiku přípravkem Biobit (Bacillus thuringiensis). Aby byl účinný, má být teplota v době postřiku nejméně 15 stupňů a housenky obaleče mají být v nejmladším vývojovém stadiu, což je zhruba 5 - 7 dní po vrcholu letové vlny určené podle feromonového lapače. Po prvním postřiku se pokračuje ve sledování náletu obaleče do feromonového lapače a obdobně se stanoví jeho případný další termín. Pokud se tyto lapače umístí ve vzdálenosti 20 m od sebe, lze samečky obaleče natolik vychytat, že samičky pak kladou neoplozená vajíčka a další ochrana není již nutná.
Tento měsíc je také obdobím zpracování a konzervování ovoce. Proto přikládám jeden recept na zdravé zavařování. Zavařujte plně vyzrálé plody ovoce, které pokud to není nutné neumývejte, pokud je to nutné vzhledem k nečistotě, tak plody umyjte a nechejte oschnout. Plody dejte do oschlých čistých sklenic až po vrch. Jako konzervační činidlo stačí dát na vrch špetku soli. Následující postup je tradiční. Zadělat víčkem a sterilizovat. Stačí pouze po nezbytně nutnou dobu ke zničení choroboplodných zárodků. Protože používám plně vyzrálé ovoce není nutno jej sterilizovat, aby změklo a není nutno je přislazovat. Nepřidává se žádná voda a zavařuje se ve vlastní šťávě. Takto lze zavařovat veškeré ovoce včetně bobulovin.
Okrasná zahrada
Balkonové květiny a květiny v mobilních nádobách pravidelně zaléváme. Podle potřeby zaléváme i ostatní okrasné rostliny. Můžeme odstraňovat odkvetlá květenství rostlin včetně růží. Podle potřeby vyvazujeme pnoucí rostliny. Začínáme sušit květy vhodných rostlin do suché vazby.
Jiří Pospíšilík